Artikkelit

Yrityksen arvo ja sen kasvattaminen yrityskaupassa

Yrityksen arvon määritykseen käytetään hyvin erilaisia tunnuslukuja ja argumentteja, mutta loppujen lopuksi yrityksen arvo on hyvin yksiselitteinen. Arvo kuvaa arvioijan näkemyksiä tulevaisuuden tuotoista.

Artikkelit

Yrityksen hinta riippuu sen arvosta

Yrityskaupassa ostajan ja myyjän sopima hinta on aina neuvottelujen tulos. Kauppaan tuskin kuitenkaan päästään elleivät ostajan ja myyjän ajatukset myös taloudellisesta arvosta ole kohtuullisen lähellä toisiaan.

Artikkelit

Arvostammeko projektiliiketoiminnan oikein

Luin hiljattain Antonio Nieto-Rodriguezin artikkelin HBR:ssä (Harvard Business Review 2017), jossa hän kuvaa nykytrendiä siirtyä tuotteiden myynnistä projektimyyntiin.

Artikkelit

Yrityskauppa – arvonkasvulla vai ilman?

Myyntiä harkitsevan omistajan on ennen yrityskauppaprosessiin ryhtymistä pysähdyttävä hetkeksi miettimään, mikä on omasta näkökulmasta järkevää: myynti nyt vai myöhemmin? Arvonkasvulla vai ilman?

Lataukset

Pikaopas: Aktiivisen omistajan pikaopas

Aktiivinen omistajuus ja arvonkasvu liittyvät olennaisesti toisiinsa. Omistajan tehtävä on saada pääomalleen tuottoa, eli kasvattaa yrityksensä arvoa. Aktiivisella omistajuudella on vahva yhteys arvonkasvuun. Aktiivisen omistajuuden keinoin on mahdollista saavuttaa tavoiteltu arvonkasvu ja muut tavoitteet omistajana.

Artikkelit

Yrityksen hinta ja arvo ovat eri asioita

Tässä artikkelissa hinnan ja arvon yhteyttä käsitellään yrityskauppatilanteen näkökulmasta. Myyntihän voi olla paras vaihtoehto silloin, kun yritys on arvokkaampi jollekin toiselle kuin omistajille itselleen.

Tietoiskut

Omistajan muistilista, kun ostaja lähestyy ostoaikeissa

Omistajan vaihtoehdot yritystoiminnalle ovat 1) pidä, 2) pidä ja kehitä, 3) liittoudu, 4) kehitä ja myy, 5) myy. Mahdollisen ostajan osoittama kiinnostus toimii usein myyntiajatuksien laukaisijana. Tällaisessa omistajia imartelevassa tilanteessa on myös mahdollisuus mennä lankaan. Ostajan intresseissä nimittäin on, että he pääsevät kauppaneuvotteluissa nopeasti yksinoikeuteen ja myyjä on näin käytännössä yhden ostajakandidaatin varassa. Lopputuloksena voi olla, että elämäntyö ei päädykään sopivimpiin käsiin, eikä kaupan lopputulos paras mahdollinen.

Tietoiskut

Voisitko saada tavoitehinnan yrityskaupasta nykytilanteessa?

Yrityksen myyntihankkeen käynnistämisen perusedellytyksiä ovat 1) omistajien henkinen valmius myyntiin ja 2) realistiset tavoitteet kaupan ehdoille. Yrityksen myyntiä harkitsevien omistajien keskuudessa on arvatenkin yleisempää, että oman yrityksen arvo kauppatilanteessa arvioidaan yläkanttiin. Mutta myös toisen suuntaisia arvioita tapaa yllättävän usein...