Julkaisut, Tietoiskut

Älä pelkää myydä yritystäsi

Älä pelkää myydä yritystäsi

Omistajan vaihtoehdot yritystoiminnalle ovat 1) pidä, 2) pidä ja kehitä, 3) liittoudu, 4) kehitä ja myy, 5) myy.

Kokemuksemme mukaan omistajat tuntevat omaan yritystoimintaansa nähden oikeuksien lisäksi myös erilaisia velvollisuuksia esimerkiksi eri sidosryhmiä kohtaan. On hyvä muistaa, että kaikkien osapuolten kannalta on aina paras, että yritystoiminnan myönteistä arvonkehitystä ylläpidetään ja vahvistetaan jatkuvasti – ja jokaisen yritystoiminnan suhteen tulee tilanteita, jolloin tulevaisuus on parhaiten turvattu uuden omistajan käsissä.

Myyntiajatusten herätessä passiiviuus tai väärä toimintatapa voi johtaa siihen, että elämäntyö ei päädykään sopivimpiin käsiin, eikä kaupan lopputulos ole paras mahdollinen. Vastuullisuutta omistajana voi parhaiten osoittaa ottamalla arkailun sijasta aktiivisen otteen yritysjärjestelyasioissa.

Omistajan muistilista yritysjärjestelyihin:

  1. Mitkä ovat tavoitteet mahdolliselle järjestelylle? – Mitkä ovat ne ehdot, joilla oltaisiin valmiita tekemään kauppaa?
  1. Selvitetäänkö vaihtoehdot? – Hyvä lopputulos edellyttää vaihtoehtojen läpikäyntiä; vain näin löydetään ostaja, joka on valmis hyväksymään kaupalle parhaimmat ja myyjien tavoitteiden mukaiset ehdot.
  1. Kuinka arvo osoitetaan ostajille? – Koska jokaisen yrityksen arvo on erilainen eri ostajille, on arvon uskottava ja todisteellinen osoittaminen kullekin ostajalle ymmärrettävällä tavalla erityisen tärkeää.
  2. Palkataanko neuvonantaja vai ei? – Onnistunut kauppa vaatii työtä, työkaluja ja osaamista sekä usein myös kykyä toimia kansainvälisessä ympäristössä. Mikä on tilanteeseen sopivin toimintatapa arvon osoittamisessa ja haettaessa vaihtoehtoja?

Asko Kapanen
Partner
0400 551 471

Julkaisemme myös yritysjärjestelyihin liittyviä maksuttomia oppaita, katsauksia ja artikkeleita, tässä muutama esimerkki:

Artikkeli – Miten yrityskauppaprosessi etenee?
Artikkeli – Yrityskauppaprosessissa tarvittavat asiantuntijat
Artikkeli – Yrityksen kauppahintaa määrittämässä

Kaikki julkaisumme ovat luettavissa osoitteesta www.comset.fi

Kun haluat pohtia omistajan eri vaihtoehtoja tilanteessa kuin tilanteessa, niin varaa tästä keskusteluhetki kanssamme. Keskustelu on aina luottamuksellinen ja sitoumukseton. Varaa aika tästä: