Nordic Growth järjesteli suomalaisen lääketeollisuuden konsultointiyrityksen myynnin monikansalliselle PharmaLex-konsernille - Comset®
Julkaisut, Testimonials

Nordic Growth järjesteli suomalaisen lääketeollisuuden konsultointiyrityksen myynnin monikansalliselle PharmaLex-konsernille

Yhdistyvien yritysten toimialana ovat lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden myyntilupiin ja markkinoille tuloon liittyvät palvelut lääketeollisuudelle. Ostaessaan suomalaisen DRA Consulting Oy:n, saksalainen PharmaLex saavuttaa johtavan markkina-aseman toimialallaan Pohjoismaissa. Yhtiö työllistää 31 markkinalla noin 3000 lääkealan asiantuntijaa.

Lääketeollisuuden globaalia kasvua vauhdittavat muun muassa väestön ikääntyminen ja lääkkeiden käytön lisääntyminen. Seurauksena myös lääketeollisuuden sääntely lisääntyy Euroopassa sekä maailmanlaajuisesti suhdanteista riippumatta. Lääketeollisuus on pitkälti ulkoistanut lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden myyntilupiin ja markkinoille tuloon liittyviä toimintoja alan konsulttiyrityksille.

– PharmaLex on kasvanut voimakkaasti yritysostoin toteuttaen aikaisemmin yli 30 yrityskauppaa. Taustalla vaikuttaa saksalainen pääomasijoittaja Auctus, kertoo kaupan järjestelleen Nordic Growth Oy:n toimitusjohtaja Saul Schubak.

DRA:n liikevaihto on lähes tuplaantunut vuoden 2016 alle kuudesta miljoonasta viime vuoden noin 11 miljoonaan euroon ja sen palveluksessa työskentelee 100 työntekijää. DRA palvelee yli 300:a asiakasta, joihin lukeutuvat myös lääketeollisuuden suurimmat kansainväliset yhtiöt. Nyt toteutetulla kaupalla eurooppalainen ostaja tavoittelee vahvaa globaalia jalansijaa ja näkee suomalaisen huippuosaamisen tärkeänä osana laajempaa kansainvälistä kasvua.

– Markkinajohtajuus on aina kiinnostava tavoite yritysostoilla kasvavalle konsernille. Ostamalla suomalaisen DRA:n, PharmaLex hallitsee jatkossa lääketeollisuuden konsulttimarkkinoita Pohjoismaissa, Schubak jatkaa.

DRA:ta oli lähestytty ostotarkoituksessa useasti jo aikaisemmin. Yhtiö kääntyi Nordic Growthin puoleen viime vuoden lopulla, sillä Nordic Growth oli tuttu aiemmin laaditun kasvustrategian tiimoilta.

– Yrityskaupat ovat oma osaamisalueensa ja taito, jota ei vaadita normibisneksessä kovin usein. Yritysten on hyvä keskittyä siihen mitä osaavat ja ostaa ulkopuolista apua erityisosaamista vaativiin asioihin. Yhteistyö Nordic Growthin kanssa oli mutkatonta ja joustavaa, ja heidän antamansa kaupallinen neuvonanto oli välttämätöntä tässä prosessissa, toteaa DRA Consulting Oy:n toimitusjohtaja Kaija Korpiaho-Haga.

Lääkkeiden lupa-asioihin ja markkinoille pääsyyn liittyvän konsulttiliiketoiminnan arvo on Pohjoismaissa 120 miljoonaa euroa, Euroopan laajuisesti kaksi miljardia ja globaalisti seitsemän miljardia euroa. Kyseessä on reilun 13 prosentin vuosivauhtia kasvava toimiala, jonka kehityksessä ja konsolidoinnissa eli yhdistelyssä kansainväliset pääomasijoittajat ovat vahvasti mukana.

– Tutkimme huolellisesti toimialan strategisen kilpailutilanteen voidaksemme osoittaa ostajille kuinka arvokas kokonaisuus DRA on alan monikansallisten yritysten liiketoiminnalle. Samalla tehtävänämme oli synnyttää kilpailutilanne, missä yrityksestä maksetaan ostajan saamaa arvoa vastaava hinta, Saul Schubak kertoo.

Yrityskaupan seurauksena muodostuu kattava palvelukokonaisuus, missä yhden konsulttiyrityksen tiimi kykenee hoitamaan myyntiluvat ja lanseeraukset kaikkiin Pohjoismaihin. Tavoitteena on saavuttaa paras lopputulos niin kaupan osapuolten kuin toimialan sidosryhmien kannalta.

– Paras lopputulos kaupan osapuolten kannalta merkitsee usein sitä, että tulos on hyödyllinen asiakkaille sekä muille sidosryhmille ja tässä tapauksessa myös potilaille. Parhaimmillaan ja erityisesti tässä tapauksessa suomalainen osaaminen saa vahvempaa jalansijaa maailmalla, Schubak arvioi.

 

Lisätietoja:

Saul Schubak
Toimitusjohtaja
Nordic Growth Oy
Puh: + 358 40 665 6964
saul.schubak@nordicgrowth.com

 

Kaija Korpiaho-Haga
Toimitusjohtaja
DRA Consulting Oy
Puh: +358 40 525 7545
kaija.korpiaho-haga@dra.fi

 

Nordic Growth Oy

Vuonna 2005 perustettu Nordic Growth palvelee yritysjohtoa ja omistajia rakentamalla arvonkasvua sekä realisoimalla liiketoiminnan täyden arvon. Asiakkaitamme ovat yritysjohto, sijoittajat, pääomasijoittajat sekä yrittäjät. Vahvistamme  asiakkaidemme kilpailuetua ja tuemme strategisen potentiaalin maksimoinnissa neuvonannon ja transaktioiden avulla.
www.nordicgrowth.com

 

DRA Consulting Oy on Euroopan laajuisesti toimiva suomalainen lääke- ja terveysteknologia-alaa palveleva konsulttiyritys. Teemme yhteistyötä yli 300 yrityksen kanssa ja olemme kiinteästi yhteydessä alan muihin sidosryhmiin, kuten kansallisiin viranomaisiin ja alan järjestöihin Suomessa ja muualla Euroopassa. Meillä on erittäin kattava osaaminen lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden säädöksistä kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheissa.

 

PharmaLex is a leading provider of specialised services for the pharma, biotech and medical device industries. We guide you from early strategic planning activities and non-clinical requirements through clinical development, regulatory submission processes and post-approval / maintenance post-launch activities. Our experts use technology-enabled solutions to support you through the entire product lifecycle. We deliver exceptional results — going above and beyond the standard to deliver tailor-made solutions worldwide.

 

Suomalainen lääkealan konsultti myytiin Saksaan: Alan globaali arvo jo seitsemän miljardia – artikkeli on luettavissa Talouselämän tilaajille tästä.