Tietoiskut

Yrityskauppa: Kaksi tärkeintä tekijää parhaan lopputuloksen takana

Yrityskauppamarkkina jatkaa Ukrainan sodasta huolimatta edelleen ennätyksellisen vahvana ja monilla omistajilla on herännyt ajatuksia yritysjärjestelyjen suhteen. Myyntiajatukset voivat myös herätä esimerkiksi yksittäisen ostajan osoittaman kiinnostuksen myötä. Tällaisessa tilanteessa voi järki unohtua, tunteet viedä mennessään ja helposti ajaudutaan etenemään tavalla, joka ei johda parhaaseen lopputulokseen.

Heräsivätpä myyntiajatukset mistä tahansa syystä, on pidettävä pää kylmänä ja tehtävä harkittu päätös etenemistavasta. Väärä toimintatapa voi johtaa siihen, että kaupan lopputulos ei ole paras mahdollinen ja yritys tulee myytyä jopa kymmenien prosenttien alennuksella. Vastuullisuutta omistajana voi parhaiten osoittaa ottamalla aktiivisen otteen sopivimman ja parhaan vaihtoehdon selvittämiseksi.

Kaksi tärkeintä tekijää parhaan lopputuloksen takana ovat:

1. Vaihtoehtojen selvittäminen

Vaihtoehtojen selvittäminen eli ostajakandidaattien laaja haku parantaa kaupan ehtoja sekä myös kauppahintaa, tyypillisesti useilla kymmenillä prosenteilla. Vaihtoehtojen selvittämisen kautta löydetään myös ostaja, joka on valmis hyväksymään kaupalle myyjien toiveita ja tavoitteita parhaiten täyttävät ehdot. Monet omistajat kuitenkin pelkäävät aktiivista vaihtoehtojen selvittämistä aivan turhaan.

Lisää aiheesta:

Hiljainen ja vielä hiljaisempi yrityksen myynti

Yritysjärjestelyjä tavoittelevat omistajat toivovat usein, että ostaja ilmaantuisi itse ja esittäisi tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Taustalla on usein pelko siitä, mitä vaikutuksia yrityskaupan aktiivisesta hakemisesta on asiakkaisiin, henkilökunnan suhtautumiseen tai kilpailutilanteeseen. Kollegani Vesa Hopian artikkeli tuo näkökulman yrityskauppaan liittyvien pelkojen käsittelyyn.

Lue koko artikkeli: ”Hiljainen ja vielä hiljaisempi yrityksen myynti”

2. Arvon osoittaminen

Koska jokaisen yrityksen arvo on erilainen eri ostajille, on arvon uskottava ja todisteellinen osoittaminen kullekin ostajalle ymmärrettävällä tavalla erityisen tärkeää – ja se vaatii työtä, työkaluja ja osaamista. Tämä ammattimainen ja hienovarainen kilpailutus on siis toinen keskeinen kaupan ehtoja todisteellisesti parantava tekijä.

Lisää aiheesta:

Yrityksen hinta riippuu sen arvosta

Yrityskaupassa ostajan ja myyjän sopima hinta on aina neuvottelujen tulos. Kauppaan tuskin kuitenkaan päästään elleivät ostajan ja myyjän ajatukset myös taloudellisesta arvosta ole kohtuullisen lähellä toisiaan.

Lue koko artikkeli: ”Yrityksen hinta riippuu sen arvosta”

 

”Mikäli tarjoushaun ja kilpailutuksen jättää tekemättä tai tekee suppeasti ja pinnallisesti – tulee yritys myytyä jopa useiden kymmenien prosenttien alennuksella. Yrityskaupoissa parhaan lopputuloksen takana ovat poikkeuksetta huolellinen vaihtoehtojen selvittäminen ja arvon osoittaminen jokaiselle ostajakandidaatille. Tämä ei ole arpapeliä eikä helppoheikkihommaa – vaaditaan työtä, työkaluja ja osaamista.”

 

Asko Kapanen
Partner
0400 551 471

 

Kun haluat pohtia omistajan eri vaihtoehtoja, niin varaa tästä keskusteluhetki kanssamme. Keskustelu on aina luottamuksellinen ja sitoumukseton. Varaa aika tästä:

Kaksi tärkeintä tekijää parhaan lopputuloksen takana